Технологичните тенденции, които променят гледането на мач на стадиона

Изживяването на феновете на стадиона не е това, което беше преди. Огромната разлика между стадион или арена през 2000 г. в сравнение с това днес е почти неразбираема. Фокусът се е изместил от чисто „ориентирано към играта“ преживяване към нещо още по-качествено.

Проучванията показват, че феновете посещават спортни игри на живо най-вече заради потапящото изживяване и вълнуваща атмосфера.

Вече не всички отиват на терева, грабват пакет с фъстъци и сядат по местата си, за да гледат играта. Сега, ако сте традиционалист, все пак можете да направите това – и това е повече от добре! Но мнозина търсят повече. Хората искат да се забавляват по начини извън самото събитие – и по облекчен, но ангажиращ начин.

Всъщност, според проучване, проведено от Deloitte, едно от четирите основни очаквания на съвременния фен е „вълнуваща атмосфера в стадиона“. Тук разглеждаме няколко технологични тенденции, които се разгръщат по целия свят, за да осигурят това върховно, вълнуващо и рационално изживяване на феновете на стадионите.

Увеличена / виртуална реалност

Откакто професионалният спорт се превърна в нещо толкова значимо, хората искат да го съпреживяват все повече и повече. Благодарение на популярна нова технологична тенденция, много фенове успяват.

Сред много други франчайзи, Boston Red Sox например свършиха страхотна работа, като донесоха на феновете виртуална реалност (VR) и разширена реалност (AR). Тези технологии осигуряват на феновете потапящо изживяване, сякаш самите те са играчите на терена. Инсталиран през 2017 г., Red Sox имат „VR Home Run Challenge“, в който феновете участват в играта.

Мобилни, безкасови транзакции

Стадионите се насочват в посока, в която всички транзакции ще бъдат изцяло безкасови. Стадион „Мерцедес-Бенц“, дом на „Соколите“ и Атланта Юнайтед на MLS, вече се радват на плодовете на безкасовата система, според Грег Бийдълс от EVP и COO на AMB Sports & Entertainment. „Досега всичко вървеше много гладко – отзивите, които получавахме от феновете, бяха много положителни“, заяви Бийдълс пред bizjournals.com. „Последните няколко мача, по-специално, видяхме около 50% от нашите респонденти, които казват, че линиите са забележимо по-бързи.“

Внедряване на 5G (или само надстройки на WiFi)

5G позволява по-голям капацитет на данни и по-бърза скорост на изтегляне – това е приблизително 100 пъти по-бързо от типичната 4G мрежа! 5G (съкратено от пето поколение) ще осигури по-ниска латентност, което означава, че феновете могат да стриймват, изтеглят приложения и много повече – всички докато споделят мрежата с хиляди други фенове.

NFL и Verizon в САЩ постигнаха двегодишно споразумение тази година, за да внесат 5G на много от стадионите в лигата. Докато националната употреба на 5G е все още на няколко години далеч, Verizon ще изпробва мрежата си, като предлага на феновете специализирани мобилни игри и VR преживявания, както и вътрешни стационарни видео емисии и многоъгълни позиции на камерите за домашните зрители.

Очакванията на феновете на стадионите ще продължат да се увеличават, дори докато стадионите продължават с тази мобилна революция. 5G има възможността да отговори или дори да надмине тези очаквания.

Биометрична скринингова технология

Ако има нещо, което наистина намалява удоволствието на изживяването на стадиона, това вероятно са дългите опашки с чакане. Много технологични компании измислят решения, които да донесат по-голямо удобство на стадионите, а едно от най-модерните решения вероятно е биометричния скрининг.

Тази технология е възприета на определени стадиони и летища за ускорен, безболезнен начин за влизане (между другото, те правят и нещо като наемане на автомобил по-лесно!) С простото докосване на пръст до екран, технологията може да се обърне бавен, тежък процес в нещо много по-различно. Звучи страхотно, нали?

А ако все пак не ви се ходи до стадиона, можете просто да си останете пред телевизора вкъщи и да залагате на fbet. Така че се наслаждавате на любимия си спорт от комфорта на дивана, а и ще печелите пари в същото време. Приятно гледане!