„Теодор Ушев: Невидими връзки“ в киносалоните от 9 декември

На 5 декември е премиерата в Кюстендил, родния град на Теодор Ушев

 

Документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“, посветен на световноизвестния български аниматор и визуален артист, тръгва по кината на 9 декември. Режисьор на филма е Борислав Колев, а сценарият е дело на Мария Ландова.

Копродукция на България и Канада, филмът беше излъчен с голям успех в рамките на престижния Фестивал на новото кино в Монреал 2022. Авторите на филма получиха почетен диплом и от журито в конкурса за документален филм на Синелибри 2022 „заради задълбочения и многопластов портрет на един от важните съвременни български творци с висок хоризонт и свободен, космополитен дух.“

„Теодор Ушев: Невидими връзки“ проследява пътешествието през времето и пространството на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист Теодор Ушев – от знаковата 1968-а, в която е роден, до наши дни; от родния му Кюстендил до космополитния Монреал; от очите на красива циркова актриса до едни тайни надписи, които мистериозно изплуват в нощна София; от първия му ученически анимационен филм до номинацията за „Оскар“, множеството спечелени фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век.

На 5 декември от 18:00 ч. ще се състои премиера на документалния филм, съпроводена със среща на публиката с Борислав Колев и Теодор Ушев в Общински Драматичен театър – Кюстендил.

На 7 декември от 11:00 ч. е медийната прожекция на филма, която ще се състои в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата, отново в присъствието на Теодор Ушев и Борислав Колев. (Приканваме медиите да заявят присъствие предварително.)

На 9 декември „Теодор Ушев: Невидими връзки“ тръгва в разпространение в киносалоните в цялата страна.

Филмът е реализиран с подкрепата на Национален филмов център, Столична община и Българска национална телевизия.