Няколко неща, за които не подозираме, че вредят на женското здраве

Спите ли със синтетично бельо? То, а и не само то може да нанесе вреда на здравето ви – колкото и да не ви се вярва, пише Мениджър.

Пижами от синтетика

Синтетичните влакна се произвеждат от петролни продукти с добавка на химически компоненти. Нито прането, нито гладенето може да премахне или неутрализира напълно някои от тях. Дрехите от синтетика са противопоказани за хора, страдащи от алергии, астма, екзема и псориазис. Това важи особено за дрехите, с които спим – тогава всички са изложени на риск, защото в тях прекарваме 7-8 часа. Синтетичните тъкани не пропускат въздуха, от съприкосновението им с кожата възниква статично електричество и всичко това се отразява неблагоприятно на здравето. Спешно заменете всякакви нощници и пижами от синтетични материи с натурални – от памук, лен или коприна!

Долно бельо от синтетични материи

Колкото и да ви харесвате прашки и бикини, не ги обувайте, ако са от синтетична материя! Основната функция на бельото е да пази нашите интимни части от външни дразнители. Точно по тази причина дрехите, които Поради тази причина, долното бельо от синтетика и късите панталонки не са приятели на момичетата.

Те не защитават гениталиите от бактерии, а напротив – могат да наранят и притиснат срамните устни и ануса и срамните устни. А тънката ивица на прашките може да „транспортира“ бактерии от ануса във вагината и последиците от това са повече от неприятни.

Неправилно подбран сутиен

Мине – не мине време и сутиенът се превръща в предмет на разгорещен дебат. Но периодичните призиви да го свалим завинаги, защото може да навреди, не помагат особено – законът за земната гравитация си остава в сила и жените носят сутиен не само, защото е съблазнителна част от облеклото, но и защото искат бюстът им да изглежда добре и търсят модели с повдигащ ефект.

Учени обаче предупреждават за рисковете, когато сутиенът е несъразмерен:

– Презрамките на тесния сутиен се впиват в трапецовидните мускули на раменете;

– Долната част на корсета се врязва и оставя следи по кожата, когато сутеиенът е с банели;

– Сутиенът с по-малък размер притиска гърдите;

– Млечните жлези „преливат“ извън чашките, когато те са с по-малък размер.

В допълнение, продължителното пристягане на меките тъкани в областта на подмишниците и гръдния кош забавя кръвообращението и лимфния поток, а резултатът е мастопатия, хипертония и неврологични заболявания.

Маратонки и балеринки

Недостатъкът на обувките с плоска подметка е, че всяка стъпка с тях може да нанесе микротравма на гръбначния стълб. А мускулите и сухожилията на краката са в постоянно напрежение и така нараства опасността от спазми, схващания, разтягане. Телесното тегло се разпределя неравномерно, което, от своя страна, може да доведе до деформации като плоскостъпие, изкривяване на стъпалото и прочие „малки“ проблеми. А те полека лека водят до проблеми в коленните и тазобедрените стави и след това се изкачват към долната част на гърба и достигат целия гръбнак… Не ги носете редовно и продължително, дори да сте свикнали с тях.

женско здраве