Нови филми – The Keeper – Вратарят – Биографична драма


Биография? Футболна? Без Меси и Роналдо?

Звучи леко странно, нали? И е. Но за да стане футболът крал на модерния свят, той е трябвало да завладее умовете и сърцата на милиони със запомнящи се истории. А тази е точно такава, макар да идва от годините, когато футболът дори не се е излъчвал по телевизията.

Вратарят е англо-германска продукция, посветена на футболния герой Берт Траутман. Режисьор е Маркус Розенмюлер, а в главната роля е Давид Крос. Лентата проследява пътешествието на Траутман от прост германския войник в окопите на Втората световна война до английска футболна легенда.

Берт Траутман почина през 2013-а. Но любопитното е, че Розенмюлер явно дълго време се е готвил за проекта. Защото той има доста срещи с вратаря и много записи на лента. Така че филмът е пълен с детайли, разказани от самия главен герой

Нацисти и окопи

Берт е роден в Бремен и израства в нацистка Германия, тотално индоктриниран в наратива на предвоенните години. Логично постъпва в армията и е пратен на Източния фронт. Добър в това, което прави, той е награден с пет медала, включително Железен кръст. После обаче е пратен на Западния фронт, където е заловен от британците през 1944-а.

От 1000 души в частта му, оцеляват едва 90. Той минава през процес на денацификация в лагер в Англия. Добротата на местните до кара да зареже родината си и да избере през 1948-а да остане на Острова. Траутман става вратар – първо за Сейт Хелънс Таун, а година по-късно и за Манчестър Сити. Първоначално феновете на Сити протестират заради това, че е германец и се е бил във Войната. И то протестират сериозно – 20 000 души отиват на нарочна демонстрация срещу него. Кариерата му обаче се превръща в символ на затоплянето на отношенията между Англия и Германия. И той пропуска само пет от следващите 250 мача на Сити.

Считан от някои за един от най-добрите в историята на играта, той става известен през 1956-а година. Тогава той печели ФА Къп при това играе със счупен врат. Както той обяснява после – просто не е разбрал, че вратът му е бил счупен. Сити вече взе една купа тази година и според пазарите за залагания в https://extra.bet365.com/news/bg/, тимът на Пеп Гуардиола ще спечели още. Но едва ли в новините ще прочетете за играч с подвиг в мирно време. Защото без съмнение Траутман е истински герой.

Модерен футбол – няма нужда

Филмът е идеален да ви потопи в атмосферата на истинския футбол. Без манекени, обезкосмени крака и тела, обици, гелове и прочие. Здрави играчи, често грубовати и без зъби. Разбира се и без специалисти по ПР, агенти, инструктори по хранене, фитнес, йога и какво ли още не. Фенове, чиято страст не познава граници. И над всичко – любовта към коженото кълбо.

Лентата е толкова топла, че чак пари. Дебютът ѝ бе на фестивала в Цюрих на 1 октомври 2018-а. В Германия я гледаха на 14 март, а Англия ще я види през април.