Нови филми – Geostorm – Гео Буря – Природни катаклизми

нови филми 2017

 

Честно казано, скоро не е имало нови филми за природни катаклизми.

Макар и малко объркващо, заглавието ни е малко различно. Тук няма да става дума за природни катаклизми причинени от природата, а природни катаклизми причинени от човека. Доста различен филм, нещо смесено между научна фантастика и вероятна реалност. Не всеки ден получаваме такива нови филми.

Нови филми – нови възможности.

Това за което става въпрос във филмът е доста интересно. В опита си да предотврати катастрофални последици от природните бедствия, човечеството е намерило начин да се спаси – контролиране на времето. Чрез сложна система от сателити в космоса ( и не само сателити) биват изстрелвани различни сонди, които да променят времето според вкуса на човечеството. Още тук идва първият въпрос – кои реша какво да е времето днес? Президентът, парламент, няколко човека от земята? Втори въпрос – каква площ от планетата заемат тази система от сателити? Виждаме само САЩ, но какво е положението в другата част на земята? Има два възможни отговора – не я дават или си е както навсякъде.

Вижте също – Kill Switch – Убийствен ключ – 2017 Фантастика

Естествено, това далеч не е краят на въпросите, но нека да продължим с филмът. Бащата на момичето очевидно е изтъкната личност на земята, макар да не разбрахме точно каква. Типично за всички нови филми. Той бива изпратен в космоса на един от сателитите с не ясна цел. Нито разбираме защо точно го изпращат, нито разбираме какво точно прави там – страхотно първо впечатление от филмът. Добре, че историята не е само това. Ще видим и как президентът на Америка е отвлечен за кодовете за спиране на сателитите. Дали по грешка на компютърната система или хакерска атака, сателитите започват да правят проблем след проблем, което довежда до фатални последствия.

Дали планетата има още шанс за оцеляване? Дали тези два екипа (които май не се познават дори), ще успеят да предотвратят края на планетата или всичко е отдавна изгубено?