Ники Кънчев и Тервел Пулев се сблъскват с киберпрестъпността в нов късометражен филм

С тази важна и болезнена за обществото ни и света тема – престъпността в интернет се занимава късометражният филм „Киберпрестъпност/Cybercrime“ (сценарий и режисура: Атанас Михайлов) – съвместен проект на Кино академия за таланти, Девил Синема и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, ГДБОП-МВР, отдел Киберпрестъпност, инспектор Александър Велев.

Според създателя на филма – Атанас Михайлов, „са необходими ефикасни методи за превенция и защита от киберпрестъпност, както и запознаване на потенциалните потърпевши от всички възрасти с възможните заплахи и начини за предпазване от тях, което е и главна цел на филма“.

Във филма са представени истории по действителен случай, към които творческият екип се отнася отговорно и с човещина. Случайните запознанства в социалните мрежи често се превръщат в кошмар, 13-годишно момиче е изнудвано от педофил онлайн чрез изпратени видео записи и неусетно става секс робиня, уж добра приятелка снима тайно полугола съученичка в съблекалнята след час по физическо, нарочила я е за „зубърка“ на класа и без да й мигне окото, разпространява видеото в мрежата, и т.н. Истории като на кино, сякаш невероятни, иска ни се да не са истински, но това е нелицеприятната действителност по целия свят.

Филмът „Киберпрестъпност/Cybercrime“ има важната мисия да бъде своеобразен учебен материал, когато служители на ГДБОП разговарят с ученици в училищата и им разясняват опасностите от пребиваването в интернет. Съвместно с ГДБОП, филмът ще бъде показван в държави и училища в цяла Европа. В България ще бъде разпространяван и в кината от Alexandra Films.

„Трябва да се внимава повече, защото, както се казва в „Киберпрестъпност/Cybercrime“: „На всеки 37 секунди се извършва по едно интернет престъпление някъде по света“, споделя режисьорът и сценарист Атанас Михайлов и предупреждава: „Замислете се… На всеки 37 секунди… Въпросът е не дали ще ви се случи, А КОГА!!!”

Сред останалите актьори във филма са адвокат Доби Главинчева, Емил Костов, Радослав Колев (познат ни от „Фермата“ по BTV) Тодор Шейнов, Василена Спасова, Кристина Барганска, Самоел Ованесян. Във филма участва и Явор Колев, създател на отдел Киберпрестъпност ( в момента е директор на ИТ и Киберпрестъпност в Лев Инс) – той е създател на кампанията „Пази детето в интернет”.

Оператор на филма е Емилиан Дичев, първи асистент режисьор е Калоян Патерков.
Партньори на филма са: ГДБОП Дирекция Киберпрестъпност, Лев Инс, Минерална вода „Девин”, Стоян Радичев, Агресор, Юнона, J Point, XIAOMI.