Акцентите по National Geographic през август

Каналът National Geographic за пореден път не изневерява на стила си и през летния сезон, като ни представя редица любопитни и информативни предложения за месец август. Нека разгледаме някои от най-интригуващите измежду тях.

Наркобарони: Падението (10 еп. по 60 мин)
Премиера: 6 август 2023 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всяка неделя от 22:00 ч.

Потресаващи истории от първа ръка за това как най-големите и безпощадни наркобарони на Земята са били преследвани и ликвидирани – разказани от специални агенти, следователи и вътрешни хора от картелите. От ловкия колумбийски кокаинов бос „Чупета“ до опасния канадец от рокерската банда „Ангелите на ада“ (Hells Angels) Морис Буше – поредицата дава вътрешен поглед към най-големите наркоразследвания на всички времена.

Възходът и падението на маите (4 еп. по 60 мин)
Премиера: 13 август 2023 г. от 21:00 ч.
Излъчване: Всяка неделя от 21:00 ч.

Древните маи са били една от най-великите цивилизации в човешката история. Въпреки това десетилетия на изследвания не са успели да разкрият най-дълбоките им тайни. Тази поредица проследява археолози, по пътя им към нови доказателства, които променят дългогодишните представи за обществото на маите, техния произход, как са се научили да строят високи пирамиди, развитието на сложни календари, защо са изоставили огромните си градове и какво се е случило, когато испанците нахлуват.

Присъединяваме се към археолози, които използват най-новите технологии, за да открият точното местоположение на структури, скрити в гъстите гори, и да разкрият огромни паметници и пирамиди, които е възможно да са били изградени от най-ранните маи. Екипите използват и техники от криминалистиката, за да разработят нови теории за рухването на големите градове на маите. На базата на тези открития са създадени изключително реалистични компютърни модели, които вдъхват живот на тази изгубена цивилизация, разкривайки древни ритуали и пищни храмове в безпрецедентни детайли. Надникнете в мрачните тайни за възхода и падението на маите.

В дивата пустош с Беър Грилс: Предизвикателството, сезон 2 (8 еп. по 60 мин)

Премиера: 30 август 2023 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всяка сряда от 22:00 ч.

В дивата пустош с Беър Грилс: Предизвикателството“ се завръща с изцяло нови епизоди с участието на някои от най-големите знаменитости в света. Брадли Купър, Бенедикт Къмбърбач, Синтия Ериво, Трой Коцур, Ръсел Бранд, Рита Ора, Дaвид Дигс и Татяна Маслани ще бъдат подложени на изпитание, когато Беър ги предизвика да се изправят срещу опасностите на дивата природа и да си завоюват спасението. Дано са готови!

Бомбардирането на Помпей (60 мин)
Премиера: 8 август, вторник, от 22:00 ч.

Помпей. Най-удивителната историческа капсула на времето в света.

Някога оживен и разрастващ се римски град, той е погребан под пепел и скали в продължение на векове след изригването на вулкана Везувий през 79 г. пр.н.е. Но градът е почти унищожен за втори път – по време на Втората световна война. Тази завладяваща продукция проследява необикновената мисия на научен екип, който издирва бомбите, за да спаси този невероятен древен град от по-нататъшно опустошение. И благодарение на работата на екипа ще разгадаем мистерията защо Помпей е бил мишена на САЩ и Великобритания по време на Втората световна война.

Очевидци на Втората световна война: Нахлуване в Италия (2 еп. по 60 мин) 
Премиера: 15 август 2023 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки вторник от 22:00 ч.

След като побеждават германските и италианските сили в Северна Африка, Съюзническите сили се насочват взора си към Италия. От първия десант в Сицилия през 1943 г. до финалните сражения в италианските планини през април 1945 г., преживейте кървавата битка чрез реалните думи на мъжете, които са се сражавали на този „забравен фронт“.

Дом в дивата природа, сезон 1 (4 еп. по 30 мин) 
Премиера: 18 август 2023 г. от 12:00 ч.
Излъчване: Всеки петък от 12:00 ч.

Джим и Тори смятат, че дните им на професионални приключения са приключили, когато синът им Уесли е диагностициран с рядко неврологично заболяване. Но след като научават от лекарите, че времето прекарано в природата може да има положително въздействие върху развитието му, те вземат Уес и братчето му на експедиции в планината, за да проверят дали животът извън обичайните граници би бил възможен за семейството им.

Забранената история, сезон 2 (6 еп. по 60 мин) 
Премиера: 17 август 2023 г. от 21:00 ч.
Излъчване: Всеки четвъртък от 21:00 ч.

Джейми Тийкстън се опитва да разкрие истината за исторически мистерии, древни реликви, скрити съкровища, теории на конспирацията и изгубени цивилизации. Дали тези истории са пренебрегнати в учебниците по история?

Изоставени конструкции, сезон 8 (11 еп. по 60 мин) 
Премиера: 1 август 2023 г. от 20:00 ч.
Излъчване: Всеки делничен ден от 20:00 ч.

По света са разпръснати множество изоставени обекти – забравени фрагменти от невероятни инженерни постижения, разрастващи се призрачни градове, загадъчни индустриални комплекси и зловещи останки от кървави конфликти. В новите епизоди от „Изоставени конструкции“ търсим интригуващи места по света, сред които: свиреп хибрид между лодка и самолет, разпадащ се в Русия; впечатляващите останки от двореца на иракски диктатор; мистични древни руини дълбоко в камбоджанската джунгла и отдалечен аржентински остров, който някога е бил лаборатория за нацистки учени, работещи по таен ядрен проект след края на Втората световна война. В тези рушащи се структури се крие ехото на историята – те говорят за смърт и разрушение, но също така и за човешка изобретателност и усилия; всяка от тези призрачни останки е готова да разкаже своята собствена уникална история.